iRacing starters guide

iRacing starter guide

9 maart 2021

Oke, je wilt beginnen met iRacing maar je weet niet zo goed waar je moet starten en wat dit betekent. En met dat laatste doelen we met name op de portemonnee. Ja je kunt om iRacing te proberen voor relatief weinig geld starten, je maakt immers een account aan, installeert de game en de joined de eerste de beste sessie. Maar het is goed om te weten dat je na de proefperiode voor wat kosten komt te staan. Dus laten we beginnen met het financiĆ«le aspect, niet het meest leuk maar zo kom je tenminste niet voor verassingen te staan.

Dus voordat we beginnen zie het 1e jaar iRacing qua kosten er ongeveer zo uit:

VoorPer jaar
Abonnement$144
3 auto's$36
8 banen$120

Zoals je ziet loopt dit al snel op, er zijn wat kleine voordeeltje die je kunt meepakken. Zoals is er voor de startende coureur hier een korting en ben je natuurlijk niet verplicht om een auto voor 12 dollar per stuk te kopen, dat is toch echt je eigen keus. Maar toch zul je dit al gauw doen. De leukere auto's en tracks zijn eigenlijk allemaal betaalde content. Daarnaast zijn er wat standaard tracks meegeleverd die je dus gratis kunt rijden maar gedurende een iRacing seizoen wisselen de tracks tussen gratis en betaalde varianten, hierover later in dit stuk meer.

Laat je niet direct afschrikken door de prijzen het is content dat je aanschaft gedurende het jaar en dus niet direct betaald hoeven te worden.

Rookie

iRacing heeft 4 verschillende series te weten Road, Road Oval, Dirt en Dirt Ovals. In deze guide gebruiken we als voorbeeld de meest gereden serie namelijk de Road serie. In elke serie zijn er verschillende klasse's Rookie, D, C, B, A en Pro. Als beginnend coureur in een serie start je als Rookie met een Safety Rating van 2.50. 

Als Rookie start je dus met een Safety Rating van 2.50 en is het van belang dat je je races consistent rijd en zonder incidenten, afhankelijk van het resultaat stijgt of daalt je Safety Rating. Kom je als Rookie boven de 3.00 uit dat zul je direct promoveren naar de D klasse.

Als Rookie is er niet zoveel te kiezen qua races en is het meer van belang dat je iRacing begint te begrijpen, kijk naar racelijnen, houdt rekening met je tegenstanders, oefen veel en probeer het maximale uit je race te halen.

Raak vooral niet gefrustreerd als je een keer van de baan wordt getikt, neem geen revanche maar probeer te leren van de situatie, wat had je bijvoorbeeld zelf anders kunnen doen?

D Klasse

Geweldig, je hebt je eerste paar races gedaan en je hebt de D klasse gehaald maar wat nu? Allereerst vertellen we iets meer over de iRacing seizoenen. Want waar je als Rookie direct promoveerde naar de D klasse werkt het vanaf nu anders.

iRacing kent seizoenen een seizoen bestaat uit 12 raceweken, en iedere week rouleren op dinsdag de circuits. Het schema hiervan is van te voren bekend en is te vinden op het forum van iRacing of in de simulator zelf.

Nu je in de D klasse zit kun je ook kiezen uit meer races en daar komt het 2e verdienmodel van iRacing ook naar voren. Afhankelijk van de serie dien je eerst een auto aan te schaffen maar daarnaast ook sommige circuits, zo zal de helft van de races bestaan uit de 'gratis' circuits en de andere helft zijn circuit waar je voor moet betalen.

Nou is het natuurlijk je eigen keuze om circuit aan te schaffen en heb je dus de keuze om van een bepaalde serie een week over te slaan. Toch zul je dit in de praktijk waarschijnlijk niet zo snel doen.

Op naar de A Klasse

Hoe hoger de klasse hoe meer series je uit kunt kiezen, probeer daarom zo clean en constant mogelijk te rijden en je zult zien dat je snel naar de A klasse promoveert. Overigens kun je maar 2 stap maken in het seizoen en dat kun je doen door tijdens een seizoen (12 weken) een SR rating van 4.00 te halen. Je promoveert dan direct. En/of aan het einde van het seizoen sta je boven de 3.00.

Je promoveert niet op basis van je snelheid je hoeft dus geen Max Verstappen of een Lewis Hamilton te zijn om de A klasse te bereiken, maar ... uiteindelijk is dit een race simulator dus gas op het pedaal is natuurlijk wel vereist.

Special events / endurance

Naast de reguliere series in de verschillende klasse's zijn er ook special events en endurance races te vinden. Deze kun je vinden op de iRacing website zelf, je kunt deze hier bekijken. Endurance races zijn regelmatig te vinden in de vorm van een serie maar ook als Special Event, bijvoorbeeld de 24h van Spa.