iRacing starters guide

iRacing starter guide

9 maart 2021

Oke, je wilt beginnen met iRacing maar je weet niet zo goed waar je moet starten en wat dit betekent. En met dat laatste doelen we met name op de portemonnee. Ja, als je iRacing wilt proberen kun je voor relatief weinig geld starten, je maakt immers gratis een account aan, installeert de game en je joined de eerste de beste sessie. Maar het is goed om te weten dat je na de proefperiode voor wat kosten komt te staan. Dus laten we beginnen met het financiële aspect, niet het meest leuk maar zo kom je tenminste niet voor verrassingen te staan.

Dus voordat we beginnen ziet het 1e jaar iRacing qua kosten er ongeveer zo uit:

VoorPer jaar
Abonnement$144
3 auto's$36
8 banen$120

Zoals je ziet loopt dit al snel op, maar er zijn wat kleine voordeeltje die je kunt meepakken. Zo is er voor de startende coureur hier een korting en ben je natuurlijk niet verplicht om een auto voor 12 dollar per stuk te kopen, dat is echt je eigen keus. Maar in de praktijk zul je merken dat je dit al gauw zult doen. De leukere auto's en tracks zijn eigenlijk allemaal betaalde content. Daarnaast zijn er wat standaard tracks meegeleverd die je dus gratis kunt rijden, maar gedurende een iRacing seizoen wisselen de tracks tussen gratis en betaalde varianten, hierover later in dit stuk meer.

Laat je niet direct afschrikken door de prijzen het is content dat je aanschaft gedurende het jaar en dat hoeft dus allemaal niet direct betaald te worden.

Rookie

iRacing heeft 4 verschillende series te weten Road, Road Oval, Dirt en Dirt Ovals. In deze guide gebruiken we als voorbeeld de meest gereden serie namelijk de Road serie. In elke serie zijn er verschillende klasses Rookie, D, C, B, A en Pro. Als beginnend coureur in een serie start je als Rookie met een Safety Rating van 2.50. 

Als Rookie start je dus met een Safety Rating van 2.50 en is het van belang dat je je races consistent en zonder incidenten krijdt. Afhankelijk van het resultaat stijgt of daalt je Safety Rating. Kom je als Rookie boven de 3.00 uit, dan promoveer je direct naar de D-klasse.

Als Rookie is er niet zoveel te kiezen qua races en is het meer van belang dat je iRacing begint te begrijpen. Kijk naar racelijnen, houd rekening met je tegenstanders, oefen veel en probeer het maximale uit je race te halen.

Raak vooral niet gefrustreerd als je een keer van de baan wordt getikt. Neem geen revanche maar probeer te leren van de situatie, wat had je bijvoorbeeld zelf anders kunnen doen?

D-Klasse

Geweldig, je hebt je eerste paar races gedaan en je hebt de D-klasse gehaald maar wat nu? Allereerst vertellen we iets meer over de iRacing seizoenen. Want waar je als Rookie direct promoveerde naar de D-klasse werkt het vanaf nu anders.

iRacing kent seizoenen, waarbij een seizoen uit 12 raceweken bestaat, Iedere week rouleren op dinsdag de circuits. Het schema hiervan is van te voren bekend en is te vinden op het forum van iRacing of in de simulator zelf.

Nu je in de D-klasse zit kun je ook kiezen uit meer races en daar komt het 2e verdienmodel van iRacing ook naar voren. Afhankelijk van de serie dien je eerst een auto aan te schaffen, maar daarnaast ook sommige circuits. Zo zal de helft van de races bestaan uit de 'gratis' circuits en de andere helft zijn circuits waar je voor moet betalen.

Het is natuurlijk je eigen keuze om een circuit aan te schaffen. Je kunt ook van een bepaalde serie een week over te slaan, maar in de praktijk doe je dit waarschijnlijk niet zo snel.

Op naar de A-Klasse

Hoe hoger de klasse hoe meer series waar je uit kunt kiezen. Probeer daarom zo clean en constant mogelijk te rijden en je zult zien dat je snel naar de A-klasse promoveert. Overigens kun je per seizone maar 2 stappen maken. Dat kun je doen door tijdens een seizoen (12 weken) een SR rating van 4.00 te halen. Je promoveert dan direct. En/of aan het einde van het seizoen sta je boven de 3.00.

Je promoveert niet op basis van je snelheid je hoeft dus geen Max Verstappen of een Lewis Hamilton te zijn om de A-klasse te bereiken, maar ... uiteindelijk is dit een race simulator dus gas op het pedaal is natuurlijk wel vereist.

Special events/endurance

Naast de reguliere series in de verschillende klasses zijn er ook special events en endurance races te vinden. Deze kun je vinden op de iRacing website zelf, je kunt deze hier bekijken. Endurance races zijn regelmatig te vinden in de vorm van een serie maar ook als Special Event, bijvoorbeeld de 24h van Spa.

cross-circle